Tv Αίολος Μυτιλήνης (Αρχικός - 1989)

Ο Νομός Λέσβου ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τηλεοπτικά εντάσσεται στην Περιφερειακή Ζώνη 13, όπου η τηλεοπτική κάλυψη περιλαμβάνει τους νομούς Λέσβου, Λήμνου, Ικαρίας , Σάμου , Χίου.

Ο Νομός Λέσβου περιλαμβάνει 3 νησιά. Την Λέσβο, την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Η τηλεοπτική ιστορία του νομού όμως εξελίχθηκε στην Λέσβο και πιο συγκεκριμένα στην Μυτιλήνη με 10 συνολικά καταγεγραμμένους σταθμούς.

Αυτοί ήταν: Tv Αίολος (Αρχικός) Κανάλι 3 TV Αιγαίο (TVA) Lesvos Tv Ελεύθερη Τηλεόραση Αιγαίου (Ε.Τ.Α.) TV Μυτιλήνη (TVM) Rage Jayzee Αρχιπέλαγος Αίολος (2022)

Η δημιουργία του Tv Αίολος το 1989

© Copyright - Οπτικοακουστικό Κέντρο Πολιτισμού

Το TV Αίολος (1) αποτέλεσε την απαρχή της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Λέσβο. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1989 στην συχνότητα 21 UHF και δυστυχώς δεν διασώζεται κανένα ιστορικό στοιχείο του, παρά μόνο προφορικές αναφορές που μας δόθηκαν από τον Χρήστο Βαλασέλλη (2), μετέπειτα ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Rage & Αίολος (άλλος σταθμός) που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2021 ως συνέχεια του TV Μυτιλήνη (TVM).

Το TV Αίολος ουσιαστικά αποτέλεσε μια δοκιμαστική προσπάθεια λίγων μηνών και μετέδιδε αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ από το Mega Channel, με κασέτες vhs που γραφόντουσαν στην Αθήνα και στέλνονταν στην Μυτιλήνη, μιας και στο νησί εξέπεμπε μόνο η ΕΡΤ έως και το 1993.

Η ιστορία του Αίολος Tv και η συγχώνευση με το Κανάλι 3

Αρχικά, ιδιοκτήτης του σταθμού ήταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος διατηρούσε 3 video club στο νησί καθώς και τον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Αίολος.

Την εποχή εκείνη ξεκίνησε τη λειτουργία του και ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός ΚΑΝΑΛΙ 3, από τον ομώνυμο ραδιοφωνικό σταθμό της Μυτιλήνης.

Τόσο το Αίολος Tv, όσο και το Κανάλι 3, αποτελούσαν ερασιτεχνικές προσπάθειες μέχρι τη στιγμή που ενώθηκαν και δημιουργήθηκε το TV Αιγαίο (TVA) με νέο μετοχικό σχήμα.

Πιο συγκεκριμένα μέτοχοι του σταθμού ήταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος (από το TV Αίολος), ο Νίκος Νησιώτης (από το Κανάλι 3) ο Μανώλης Παζιάνος (3) και ο Μανώλης Γιανακέλος (μετέπειτα ιδιοκτήτης του TVM – TV Μυτιλήνη) ο οποίος έγινε και ο πρόεδρος του σταθμού.

Ο Μανώλης Γιανακέλος, διέθετε σημαντικές τεχνικές γνώσεις και είχε μάλιστα τοποθετήσει το 1971 τον πρώτο αναμεταδότη της Ε.Ι.Ρ.Τ. στο νησί στο κανάλι 6 VHS, με αναμετάδοση από την Αλεξανδρούπολη.

Η ιστορία λοιπόν του σταθμού “Αίολος Tv” συνεχίζεται ως TV Αιγαίο (TVA).

(1) Το TV Αίολος που μετονομάστηκε σε TV Αιγαίο (TV A), δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το Αίολος που ξεκίνησε την λειτουργία του το 2021.

(2) Ο Χρήστος Βαλασέλλης, που η ιστορία του στα τηλεοπτικά δρώμενα του νησιού ήταν πλούσια από την αρχή της ιδιωτικής τηλεόρασης, ήταν ο μετέπειτα ιδιοκτήτης του Rage Tv και από το 2021 και του νέου σταθμού Αίολος.

(3) Ο Μανώλης Παζιάνος πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν εργολάβος δημοσίων έργων.

Η έρευνά μας για το Αίολος TV συνεχίζεται ακόμη αναζητώντας φωτογραφικό υλικό και περισσότερες πληροφορίες. Παρακαλούμε εάν διαθέτετε περισσότερες πληροφορίες ή διορθώσεις σε ιστορικές αναφορές, βίντεο και φωτογραφίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας στο 6938737257 ή στο info@hellenicbroadcast.com