ΚΑΝΑΛΙ 3 Μυτιλήνης

Ο Νομός Λέσβου ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τηλεοπτικά εντάσσεται στην Περιφερειακή Ζώνη 13, όπου η τηλεοπτική κάλυψη περιλαμβάνει τους νομούς Λέσβου, Λήμνου, Ικαρίας , Σάμου , Χίου.

Ο Νομός Λέσβου περιλαμβάνει 3 νησιά. Την Λέσβο, την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Η τηλεοπτική ιστορία του νομού όμως εξελίχθηκε στην Λέσβο και πιο συγκεκριμένα στην Μυτιλήνη με 10 συνολικά καταγεγραμμένους σταθμούς.

Αυτοί ήταν: Tv Αίολος (Αρχικός) Κανάλι 3 TV Αιγαίο (TVA) Lesvos Tv Ελεύθερη Τηλεόραση Αιγαίου (Ε.Τ.Α.) TV Μυτιλήνη (TVM) Rage Jayzee Αρχιπέλαγος Αίολος (2022)

Η δημιουργία του TV Κανάλι 3

© Copyright - Οπτικοακουστικό Κέντρο Πολιτισμού

Το Κανάλι 3 ήταν τηλεοπτικός σταθμός της Μυτιλήνης και δημιουργήθηκε από τον Νίκο Νησιώτη το 1989. Ο ιδρυτής του σταθμού κατείχε και τον ομώνυμο ραδιοφωνικό σταθμό. Η εμβέλεια του ήταν περιορισμένη και η λειτουργία του για σύντομο χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς δεν διασώζεται κανένα ιστορικό στοιχείο του, παρά μόνο προφορικές αναφορές που μας δόθηκαν από τον Μανώλη Γιανακέλο, μετέπειτα ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού TVM (TV Μυτιλήνη)

Η ιστορία του Καναλιού 3 και η συγχώνευση με το Αίολος Tv

Την εποχή εκείνη ξεκίνησε τη λειτουργία του και ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός TV Αίολος (1) από τον ομώνυμο ραδιοφωνικό σταθμό της Μυτιλήνης.

Τόσο το Αίολος Tv, όσο και το Κανάλι 3, αποτελούσαν ερασιτεχνικές προσπάθειες μέχρι τη στιγμή που ενώθηκαν και δημιουργήθηκε το TV Αιγαίο (TVA) με νέο μετοχικό σχήμα.

Πιο συγκεκριμένα μέτοχοι του σταθμού ήταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος (από το TV Αίολος), ο Νίκος Νησιώτης (από το Κανάλι 3) ο Μανώλης Παζιάνος (2) και ο Μανώλης Γιανακέλος (μετέπειτα ιδιοκτήτης του TVM – TV Μυτιλήνη) ο οποίος έγινε και ο πρόεδρος του σταθμού.

Ο Μανώλης Γιανακέλος διέθετε σημαντικές τεχνικές γνώσεις και είχε μάλιστα τοποθετήσει το 1971 τον πρώτο αναμεταδότη της Ε.Ι.Ρ.Τ. στο νησί στο κανάλι 6 VHS, με αναμετάδοση από την Αλεξανδρούπολη.

Η ιστορία λοιπόν του σταθμού “Κανάλι 3” συνεχίζεται ως TV Αιγαίο (TVA)

(1) Το TV Αίολος που μετονομάστηκε σε TV Αιγαίο (TV A), δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το Αίολος που ξεκίνησε την λειτουργία του το 2021.

(2) Ο Μανώλης Παζιάνος πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν εργολάβος δημοσίων έργων.

Η έρευνά μας για το κανάλι 3, συνεχίζεται ακόμη αναζητώντας φωτογραφικό υλικό και περισσότερες πληροφορίες.Παρακαλούμε εάν διαθέτετε περισσότερες πληροφορίες ή διορθώσεις σε ιστορικές αναφορές, βίντεο και φωτογραφίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας στο 6938737257 ή στο info@hellenicbroadcast.com