Jayzee Μυτιλήνη

Ο Νομός Λέσβου ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τηλεοπτικά εντάσσεται στην Περιφερειακή Ζώνη 13, όπου η τηλεοπτική κάλυψη περιλαμβάνει τους νομούς Λέσβου, Λήμνου, Ικαρίας , Σάμου , Χίου. Ο Νομός Λέσβου περιλαμβάνει 3 νησιά. Την Λέσβο, την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Η τηλεοπτική ιστορία του νομού όμως εξελίχθηκε στην Λέσβο και πιο συγκεκριμένα στην Μυτιλήνη με 10 συνολικά καταγεγραμμένους σταθμούς.

Αυτοί ήταν: Tv Αίολος (Αρχικός) Κανάλι 3 TV Αιγαίο (TVA) Lesvos Tv Ελεύθερη Τηλεόραση Αιγαίου (Ε.Τ.Α.) TV Μυτιλήνη (TVM) Rage Jayzee Αρχιπέλαγος Αίολος (2022)

© Copyright - Οπτικοακουστικό Κέντρο Πολιτισμού

Ο Jayzee ήταν ένας μουσικός τηλεοπτικός σταθμός με έδρα την Μυτιλήνη που λειτούργησε δοκιμαστικά για 2 μήνες το 2013. Πολλοί θεώρησαν ότι είναι η συνέχεια του πολύ επιτυχημένου σταθμού Range, που είχε κλείσει από το 2008.

Ιδρυτής του ήταν ο Χρήστος Βαλασέλλης (όπως και του Rage) που η ιστορία του στα τηλεοπτικά δρώμενα του νησιού ήταν πλούσια από την αρχή της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Ποιος είναι ο Χρήστος Βαλασέλλης

Ο Χρήστος Βαλασέλλης είναι ο δημιουργός του γνωστού και επιτυχημένου σε παγκόσμια κλίμακα software, Jazler Radio από τη δεκαετία του 90 έως και σήμερα. Στις αρχές του 2000, δημιούργησε επίσης και το Jazler Tv Playout System, του οποίου την πρώτη ιστορική έκδοση διατηρεί (και μάλιστα σε πλήρη λειτουργία) το Ελληνικό Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας κατόπιν ευγενικής του προσφοράς.

Κυνηγώντας το όνειρό σου. TEDxLesvos. Chris Valasellis

Στην έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας για την τηλεοπτική ιστορία της Λέσβου, τον Χρήστο Βαλασέλλη τον “συναντάμε” σε σχεδόν όλους τους τοπικούς σταθμούς, από την πρώτη ιδιωτική τηλεοπτική απόπειρα του νησιού το 1989 (όταν ήταν ακόμη 14 ετών), αργότερα με τον Rage ,έως και σήμερα που είναι ιδιοκτήτης του μοναδικού – πλέον- τηλεοπτικού σταθμού της Μυτιλήνης, το Αίολος – πρώην TV Μυτιλήνη (TVM) Η αγάπη του για την τηλεόραση είναι τόσο μεγάλη που το όνειρο του να αποκτήσει ένα κανάλι τελικά πραγματοποιήθηκε το 2021.

Η αρχή και το σύντομο τέλος του Jeyzee

Ο σταθμός ξεκίνησε ως μια εκπομπή δοκιμής για το γνωστό και επιτυχημένο σε παγκόσμια κλίμακα software - playout system Jazler. Ο Χρήστος Βαλασέλλης ήδη είχε μεγάλη επιτυχία με τον Rage και όπως ανέφερε ο ίδιος στο Ελληνικό Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας με την εκπομπή αυτή ήθελε να δοκιμάσει το νέο Jazler tv.

Jayzee indent. To σήμα του τηλεοπτικού σταθμού Jayzee Μυτιλήνης.

Μια μικρή γεύση από τα δοκιμαστικά προγράμματα του JAYZEE στη Μυτιλήνη.

Ο Jayzee παρόλα αυτά δεν διέθετε άδεια και τελικά έκλεισε με επεισοδιακό τρόπο το 2013 μετά από 2 μήνες λειτουργίας. Το πρόγραμμα που μετέδιδε ακολουθούσε τη φιλοσοφία του παλιού Rage, με μουσικό νεανικό πρόγραμμα.

Δημοσίευμα της εποχής στο lesvosreport.gr ανέφερε: 

"Στην Ελλάδα συνελήφθη για παράνομο τηλεοπτικό σταθμό, στο Λας Βέγκας αναγνωρίζεται ως καινοτόμος" Διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ

Παρόλα αυτά ο Χρήστος Βαλασέλλης αθωώθηκε και το δικαστήριο με εισήγηση και της Εισαγγελίας δέχτηκε τους ισχυρισμούς του Χ.Βαλασέλλη για εκπομπή τηλεοπτικού σήματος χαμηλής ισχύος, λόγω πειραμάτων του νέου του λογισμικού για τηλεοπτικό αυτοματισμό, ενώ αναγνώρισε και το επί σειρά ετών έργο του. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Όμως το ‘μεράκι” και η αγάπη του Χρήστου Βαλασσέλη για την τηλεόραση δεν τελείωσε εδώ. Μετά από 13 χρόνια, επανήλθε στα τηλεοπτικά δρώμενα αγοράζοντας τον περιφερειακό σταθμό Βορείου Αιγαίου (Περιφερειακής Ζώνης εκπομπής 13) TV Μυτιλήνη (TVM) όπου και μετονόμασε σε Αίολο, όπως ονομαζόταν και το πρώτο κανάλι που εξέπεμπε στην Μυτιλήνη στις αρχές της δεκαετίας του 90.

Η έρευνά μας για το κανάλι, συνεχίζεται ακόμη αναζητώντας φωτογραφικό υλικό και περισσότερες πληροφορίες.Παρακαλούμε εάν διαθέτετε περισσότερες πληροφορίες ή διορθώσεις σε ιστορικές αναφορές, βίντεο και φωτογραφίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας στο 6938737257 ή στο info@hellenicbroadcast.com