ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ TV Βορείου Αιγαίου

© Copyright - Οπτικοακουστικό Κέντρο Πολιτισμού

Ο Νομός Λέσβου ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τηλεοπτικά εντάσσεται στην Περιφερειακή Ζώνη 13, όπου η τηλεοπτική κάλυψη περιλαμβάνει τους νομούς Λέσβου, Λήμνου, Ικαρίας , Σάμου , Χίου.

Ο Νομός Λέσβου περιλαμβάνει 3 νησιά. Την Λέσβο, την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Η τηλεοπτική ιστορία του νομού όμως εξελίχθηκε στην Λέσβο και πιο συγκεκριμένα στην Μυτιλήνη με 10 συνολικά καταγεγραμμένους σταθμούς.

Αυτοί ήταν: Tv Αίολος (Αρχικός) Κανάλι 3 TV Αιγαίο (TVA) Lesvos Tv Ελεύθερη Τηλεόραση Αιγαίου (Ε.Τ.Α.) TV Μυτιλήνη (TVM) Rage Jayzee Αρχιπέλαγος Αίολος (2022)

Η δημιουργία του σταθμού

Ο τηλεοπτικός σταθμός Αρχιπέλαγος, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1996 και άνηκε στην οικογένεια Πετρόπουλου

Ο Αλέξης Πετρόπουλος μαζί με τους γιούς του Βασίλη Πετρόπουλο, όπου ήταν και ο πρόεδρος του σταθμού καθώς και με τον Μαρκέλο Πετρόπουλο, συνέθεταν την ηγεσία του Αρχιπέλαγος TV.

Αν και δεν κατάγονταν από την Λέσβο, δημιούργησαν την εταιρία Αρχιπέλαγος Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε και ξεκίνησαν τον πρώτο περιφερειακό σταθμό του Βορείου Αιγαίου, αρχικά από την Χίο και στην συνέχεια από την Λέσβο.

Ο λογοτυπος του Αρχιπέλαγος Tv

Ο λογοτυπος του Αρχιπέλαγος Tv

Ο Αλέξης Πετρόπουλος διέθετε τεχνογνωσία και πείρα - αφού απ’ το 1985 ήταν αυτό το αντικείμενο δουλειάς του - μιας και ήταν παραγωγός και τεχνικός μιας σειράς από πολύ πετυχημένες τηλεοπτικές εκπομπές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη μουσική εκπομπή «Συχνότητες» και τη δημοσιογραφική εκπομπή «Ρεπόρτερς» με τους Κ. Χαρδαβέλα, Γ.Δημαρά και Γ. Λιάνη στην ΕΡΤ 2, τη σατυρική εκπομπή «Δέκα μικροί Μήτσοι» με το Λάκη Λαζόπουλο στο MEGA, την «Ζούγκλα» με το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο στον ΑΝΤ 1, το «Χωρίς αναισθητικό» με το Γ. Τράγκα στο ΣΚΑΪ, το «Αχ Ελένη» με την Ελένη Ράντου στο MEGA, τους «Χάκερς» στο ALTER, το «Beauty Cats» με την Αφροδίτη Σημίτη και την Μπέτυ Μαγγίρα στο MEGA κ.α.

Ο εξοπλισμός

Ο Τηλεοπτικός σταθμός ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ είχε έδρα στη Μυτιλήνη, στο κέντρο (Προκυμαία Μυτιλήνης) σε ένα νεοκλασικό πλήρως ανακαινισμένο κτίριο. Διέθετε πλατώ ειδικά διαμορφωμένο για ζωντανές και μαγνητοσκοπημένες εκπομπές, εξοπλισμένο από υπερσύγχρονα μηχανήματα της εποχής όπως πέντε ρομποτικές κάμερες SDI, ηλεκτρικές μπάρες φωτισμού, ειδικά διαμορφωμένο χώρο για Green box, Auto Q, γερανό κλπ. 

Το Αρχιπέλογος TV διέθετε ρομποτικές κάμερες SDI και οργανωμένο πλατώ.

Το Αρχιπέλογος TV διέθετε ρομποτικές κάμερες SDI και οργανωμένο πλατώ.

Το Master Control διέθετε ψηφιακά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας όπως Video Server, ψηφιακές κονσόλες εικόνας SDI, Virtual Reality, MultiViewers τηλεσκηνοθεσίας, ψηφιακό SDI Playout, γεννήτριες χαρακτήρων SDI, Matrix Switchers SDI, πέντε (5) ψηφιακές μονταζιέρες κλπ

Επίσης στον εξοπλισμό του διέθετε OB Van 5κάμερο για ζωντανές και μαγνητοσκοπημένες εκδηλώσεις και πέντε μονοκάμερα camcorders HD tape less για τις ανάγκες του εξωτερικού ρεπορτάζ.

Σ’ ότι αφορά την αναμετάδοση του σήματος σε όλα τα νησία του Βορείου Αιγαίου το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ διέθετε links και πομπούς ψηφιακής τεχνολογίας κατάλληλα να μεταδώσουν το σήμα του σταθμού (τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό) σε κάθε κάτοικο.

Ο Βασίλης Πετρόπουλος στο control room του Αρχιπέλογος TV. Διακρίνουμε και το software jazler, το οποίο έχει σχαδιάσει ο Μυτιλινιός Χρήστος Βαλασέλλης.

Ο Βασίλης Πετρόπουλος στο control room του Αρχιπέλογος TV. Διακρίνουμε και το software jazler, το οποίο έχει σχαδιάσει ο Μυτιλινιός Χρήστος Βαλασέλλης.

Πανοραμική άποψη του control room του Αρχιπέλαγος TV

Πανοραμική άποψη του control room του Αρχιπέλαγος TV

Οι τεχνικοί του Αρχιπέλαγος TV Μυτιλήνης την ώρα της εκπομπής.

Οι τεχνικοί του Αρχιπέλαγος TV Μυτιλήνης την ώρα της εκπομπής.

Το Control Room του Αρχιπέλαγος TV

Το Control Room του Αρχιπέλαγος TV

Το πρόγραμμα του Αρχιπέλαγος TV

Από τα treiler του σταθμού (δείτε δεξιά), ανακαλύπτουμε σημαντικές πληροφορίες για το πρόγραμμα του καναλιού, όπως την πρωινή εκπομπή "Από την καλή και την ανάποδη", με την Ειρήνη Καρλή, την εκπομπή , "Σύντομη ενημέρωση" με τον Βαγγέλη Γεωρακόπουλο καθώς και την αθλητική εκπομπή "Betorium Press με τον Χάρη Ξυδη και την Έλενα Φιντιάνη. Ο σταθμός τις μεσημεριανές ώρες μετέδιδε και την εκπομπή "Κάθε Μεσημέρι" με τον Γιάννη Συνάνη, τον οποίο συναντάμε σχεδόν σε όλα τα αφιερώματα του Ελληνικού Μουσείου Τηλεοπτικής Ιστορίας για την Λέσβο μιας και διατηρούσε πολλές συνεργασίες με τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Λέσβου.

Trailer του Αρχιπέλαγος Tv που μας ενημερώνει για τις εκπομπές της εποχής και τα ονόματα των συνεργατών του.

Ο σταθμός τις μεσημεριανές ώρες μετέδιδε και την εκπομπή

Ο σταθμός τις μεσημεριανές ώρες μετέδιδε και την εκπομπή "Κάθε Μεσημέρι" με τον Γιάννη Συνάνη

Συνεργάτες του σταθμού υπήρξαν και άλλοι πολλοί, όπως ο Γιώργος Κούκουλας με την εκπομπή "Οικονομικός Λαβύρινθος (Κάθε Πέμπτη στις 10 το βράδυ) , ο Χρήστος Τριανταφυλόπουλος με την αθλητική εκπομπή Scorer και η Ζωή Λειβαδίτου με την εκπομπή "Με τα μάτια της Ζωής" που μεταδιδόταν κάθε Τετάρτη στις 10 το βράδυ. 

Έχουν διασωθεί αρκετά βίντεο τα οποία και σας παραθέτουμε στο αφιέρωμα για το Αρχιπέλαγος TV.

Εκπομπή Οικονομικός Λαβύρινθος με τον Γιώργο Κουκούλα στο Αρχιπέλαγος TV (2011)

Δελτίο ειδήσεων στο Αρχιπέλαγος TV (08/03/2011)

Εκπομπή "Από την καλή και την ανάποδη", με την Ειρήνη Καρλή (14/03/2011)

Εκκλησιαστική εκπομπή "Πρόσκληση για Πρόκληση" στο Αρχιπέλαγος TV κάθε Κυριακή στις 13:00

Η Ζωή Λειβαδίτου στην εκπομπή "Με τα μάτια της Ζωής" που μεταδιδόταν κάθε Τετάρτη στις 10 το βράδυ. (09/03/2011)

Ο σταθμός τις μεσημεριανές ώρες μετέδιδε και την εκπομπή "Κάθε Μεσημέρι" με τον Γιάννη Συνάνη

Trailer. Αρχιπέλαγος Tv έρχεται σύντομα

Trailer για το δελτίο ειδήσεων του Αρχιπέλαγος TV

Το τέλος του σταθμού

Το Αρχιπέλαγος TV, όπως και τα περισσότερα τοπικά - περιφερειακά κανάλια που υπήρξαν τις περασμένες δεκαετίες στην Ελλάδα, δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις ενός σταθμού.

Την οριστική διακοπή του «Αρχιπέλαγος TV», αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το 2103. Ο λόγος είναι ότι δύο μικρομέτοχοι του καναλιού, δεν έστελναν στην εταιρεία τα στοιχεία του πόθεν έσχες. Κάτι που έχει εξηγηθεί επαρκώς στο ΕΣΡ, το οποίο όμως ήταν ανένδοτο.

Η έρευνά μας για το κανάλι, συνεχίζεται ακόμη αναζητώντας φωτογραφικό υλικό και περισσότερες πληροφορίες. Παρακαλούμε εάν διαθέτετε περισσότερες πληροφορίες ή διορθώσεις σε ιστορικές αναφορές, βίντεο και φωτογραφίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας στο 6938737257 ή στο info@hellenicbroadcast.com

Ανακαλύψαμε την κεντρική ιστοσελίδα του σταθμού, αν και

Ανακαλύψαμε την κεντρική ιστοσελίδα του σταθμού, αν και "σπασμένη"

Μια ακόμα version της ιστοσελίδας του Αρχιπέλαγος Tv που ανακαλύψαμε.

Μια ακόμα version της ιστοσελίδας του Αρχιπέλαγος Tv που ανακαλύψαμε.