Junior's TV - Jr's Tv

Το πρώτο παιδικό τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα (1992-1999)

© Copyright - Οπτικοακουστικό Κέντρο Πολιτισμού

Έρευνα: Βασίλης Μιστριώτης, διευθυντής Οπτικοακουστικού Κέντρου Πολιτισμού

Η έρευνά μας για το Junior's TV συνεχίζεται ακόμη, αναζητώντας φωτογραφικό υλικό και περισσότερες πληροφορίες. Παρακαλούμε εάν διαθέτετε περισσότερες πληροφορίες ή διορθώσεις σε ιστορικές αναφορές, βίντεο και φωτογραφίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας στο 6938737257 ή στο info@outletvideo.com

Το Junior's TV (ή Jr's TV) ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη του 1992 από τον Νικόλαο Χάλαρη, ο οποίος διέθετε εξαιρετικές τεχνικές γνώσεις RF (Radio frequency). Ο ίδιος μάλιστα είχε συμμετάσχει ως τεχνικός στη δημιουργία και άλλων τηλεοπτικών σταθμών, όπως της πρώτης συνδρομητικής τηλεόρασης PLUS TV Πειραιάς.


Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας το 2022, μας ανέφερε ότι έχει στην κατοχή του τους πομπούς του TV PLUS καθώς και τον ιστορικό εξοπλισμό του Junior's TV και άλλων.


Δυστυχώς τον Απρίλιο του 2023 ο Νικόλαος Χάλαρης πέθανε και δεν προλάβαμε να παραλάβουμε τον ιστορικό εξοπλισμού που διέθετε. 


Νικόλαος Χάλαρης junior's tv

Ο Νικόλαος Χάλαρης, ήταν επίσης και τεχνικός και του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού "Κανάλι 1 Πειραιάς", το οποίο και δημιούργησε ύστερα και από πρόσκληση του τότε δημάρχου Ανδρέα Ανδριανόπουλου. Έχει διασωθεί ένα αρχείο από το περιοδικό "Τεχνική Εκλογή", στο οποίο ο Ν. Χάλαρης έχει δώσει συνέντευξη.


"Κανάλι 1 Πειραιάς"
"Κανάλι 1 Πειραιάς"
"Κανάλι 1 Πειραιάς"

Ο Ν. Χάλαρης ήταν τεχνικός υπεύθυνος στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά "κανάλι 1" 

Οι εγκαταστάσεις & οι συχνότητες του Junior's Tv

Το Junior's TV εξέπεμπε αναλογικά από τις συχνότητες 60 και 39 UHF από τον Υμηττό και την Πάρνηθα αντίστοιχα. Ο σταθμός από το ξεκίνημά του, είχε ισχυρό σήμα και μεγάλη θεαματικότητα στην Αττική, μιας και ήταν το πρώτο παιδικό τηλεοπτικό κανάλι τοπικής εμβέλειας στην Ελλάδα.


Άνήκε ιδιοκτησιακά στη ΝΙ.ΧΑ. Ραδιοφωνική και Τηλεοπτική Α.Ε. η οποία συστάθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1992, με έδρα το Χαλάνδρι. Ένα χρόνο αργότερα, η έδρα του σταθμού μεταφέρεται στον Πειραιά ενώ στα τέλη του 1997 ξαναμεταφέρεται στο Χαλάνδρι. Οχτώ μήνες αργότερα, νομιμοποιήθηκε η λειτουργία του σταθμού βάσει απόφασης του Υπουργείου Τύπου με αριθμό πρωτοκόλλου 6439/Ε/20.3.1998


Οι επίγονοι του Ν. Χάλαρη απέστειλαν στο Ελληνικό Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας πολλές φωτογραφίες από τις δράσεις και τον εξοπλισμό του Junior's TV, τις οποίες και παραθέτουμε. 


Το τεχνικό επιτελείο του Junior's Tv, αποτελούνταν από τους Παναγιώτη Χάλαρη (γιο του ιδιοκτήτη Νικόλαου Χάλαρη) Δημήτρη Χατζάκη, Στέλιο Ιωάννου και Κατερίνα Δημοπούλου (ροή προγράμματος).

Το OBVAN του Junior's TV

Το OBVAN του Junior's TV με Τζίμη Χατζάκη, Νικόλα Κολοκοτρώνη, Παναγιώτη Χάλαρη.

Panasonic WJ-MX50

Η τηλεοπτική μίξη της εποχής Panasonic WJ-MX50 που χρησιμοποίησαν τη δεκαετία του 1990 πολλοί τοπικοί σταθμοί. 

Amiga junior's tv Greece tv station

Η θρυλική Amiga του Junior's Tv για τα γραφικά και τον λογότυπο. 

Ντοκιμαντέρ στα Canadair

Ντοκιμαντέρ στα Canadair, Cameraman Παναγιώτης Χάλαρης. 

Ο παρουσιαστής του Junior's TV Νικόλας Κολοκοτρώνης, στο πλατώ του σταθμού με μια JVC βιντεοκάμερα, σειράς KY.

Αριστερά ο παρουσιαστής Ν. Κολοκοτρώνης. Δεξιά, ο τεχνικός του Junior's Tv Δημήτρης Χατζάκης.

Αριστερά ο παρουσιαστής Ν. Κολοκοτρώνης. Δεξιά, ο τεχνικός του Junior's Tv Δημήτρης Χατζάκης.

Το πρόγραμμα του Junior's Tv

Το πρόγραμμά του περιείχε διάφορες παιδικές σειρές (Igano Kabamaru, Saber Rider and the Star Sheriffs, Space Carrier Blue Noah, ThunderCats, Αστυνόμος Σαΐνης, Τομ και Τζέρι, BraveStarr, Voltron κ.ά.), ντοκιμαντέρ, ταινίες κινουμένων σχεδίων και δικές του παιδικές εκπομπές. Από τις 11 το βράδυ και μετά, μετέδιδε ελληνικές ταινίες και τηλεπωλήσεις.


Πέρα των άλλων, ο σταθμός πραγματοποιούσε και πολλές εσωτερικές παραγωγές αλλά και εξωτερικές δράσεις, πάρτυ κα.

Νικόλας Κολοκοτρώνης και η Άτζελα Καρατσιώλη Junior's tv

Οι παρουσιαστές Νικόλας Κολοκοτρώνης και η Άτζελα Καρατσιώλη

Ο παρουσιαστής Νίκος Παυλιτίνας στην εκπομπή του Junior's Tv "LEGO" τη δεκαετία του 1990

Ο παρουσιαστής Νίκος Παυλιτίνας στην εκπομπή του Junior's Tv "LEGO" τη δεκαετία του 1990

Η νεανική ομάδα του Junior's Tv τη δεκαετία του 1990. Πάνω δεξιά Ν. Κολοκοτρώνης, αριστερά Ειρήνη Λεγάκη, κέντρο Κατερίνα Δημ

Η νεανική ομάδα του Junior's Tv τη δεκαετία του 1990. Πάνω δεξιά Ν. Κολοκοτρώνης, αριστερά Ειρήνη Λεγάκη, κέντρο Κατερίνα Δημοπούλου, δεξιά-κάτω Στέλιος Ιωάννου. 

Εκδήλωση του Junior's Tv στο Ζάππειο

Εκδήλωση του Junior's Tv στο Ζάππειο

Ο Νικόλας Κολοκοτρώνης και η σκηνογράφος του Junior's Tv Βούλα Γατσονίδου-Ασκονίδου

Ο Νικόλας Κολοκοτρώνης και η σκηνογράφος του Junior's Tv Βούλα Γατσονίδου-Ασκονίδου

Στην παιδική τηλεοπτική εκπομπή LEGO,  συμμετείχαν ζωντανά στο στούντιο και παιδιά.

Στην παιδική τηλεοπτική εκπομπή LEGO,

συμμετείχαν ζωντανά στο στούντιο και παιδιά.

Τζίνα Κωνσταντίνου, διοργάνωση εκδήλωσης του παιδικού τηλεοπτικού σταθμού Junior's TV, τη δεκαετία του 1990

Τζίνα Κωνσταντίνου, διοργάνωση εκδήλωσης του παιδικού τηλεοπτικού σταθμού Junior's TV, τη δεκαετία του 1990

Στο στούντιο του Junior's Tv 

Διασωθέντα βίντεο Junior's Tv

Δυστυχώς, αν και υπάρχουν πολλές κασέτες VHS με εκπομπές του Junior's Tv, έχουν ψηφιοποιηθεί ελάχιστες. Ακολούθως σας παρουσιάζουμε το σήμα (ident) του σταθμού και  ένα ακόμα βίντεο με παλιές διαφημίσεις που έπαιζε το κανάλι.

Το τηλεοπτικό σποτ (ident) του Junior's Tv

Παλιές διαφημίσεις στο Junior's Tv

Το τέλος του Junior's Tv

Το Junior's TV (ή Jr's TV) ήταν ένα μικρό τοπικό κανάλι που το δημιούργησε ένας "μερακλής" τεχνικός και όχι μια μεγάλη εταιρία. Την εποχή εκείνη (1998) είχε ξεκινήσει και το συνδρομητικό ktv από το Filmnet και ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Παρόλα αυτά, το Junior's TV είχε ισχυρό σήμα, φανατικούς τηλεθεατές και θα μπορούσε να είχε ανταπεξέλθει.


Ωστόσο, το Υπουργείο Τύπου προχώρησε στο κλείσιμο του σταθμού, βάσει των υπ' αριθμόν 22815/Ε1/4602/5.11.1999 και 23659/Ε1/16.11.1999 αποφάσεών του επικαλούμενο συνεχείς παραβάσεις της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και λόγω παρεμβολών στις συχνότητες της ΕΡΤ.


Από τις 17 Νοεμβρίου 1999 το κανάλι έπαψε να εκπέμπει με απόφαση εισαγγελέα, ενώ τρία χρόνια μετά η ιδιοκτήτρια εταιρεία του καναλιού, τέθηκε οριστικώς σε εκκαθάριση λόγω μη αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.


Κατά την διετία 2004-2005 είχαν γίνει προσπάθειες για να επαναλειτουργήσει ο σταθμός, με άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ωστόσο, μια από τις δυο συχνότητες που είχε ο σταθμός παραχωρήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό 0-6 και νυν Smile TV ο οποίος έχει παρόμοιο πρόγραμμα με παιδικές σειρές, ταινίες, αλλά καμία σχέση ιδιοκτησιακά με το Junior's TV.


Η εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" στις 24.11.2008, είχε προβεί σε δημοσίευμα για τους λόγους που το Junior's TV έκλεισε. Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.


Η τελευταία προσπάθεια...


Το 2010, ο Νίκος Χάλαρης δημιούργησε στο facebook με τη βοήθεια των γιών του το group Junior's TV Club με στόχο να συγκεντρωθούν οι παλιοί φίλοι και τηλεθεατές του Junior's Tv. Το group είχε μεγάλη επιτυχία, σε βαθμό μάλιστα  που το καλοκαίρι του 2011 μαζί με τον υπεύθυνο του group Θανάση Στέφωση ξεκίνησαν να μεταδίδουν ξανά το σταθμό διαδικτυακά. Η πειραματική αυτή προσπάθεια (για την εποχή) ήταν με καθημερινό πρόγραμμα από τις 8 έως τις 12 το βράδυ, αναπαράγοντας παλιές εκπομπές αρχείου VHS. Το πείραμα κράτησε μόνο 3 μήνες και στη συνέχεια ο νέος σταθμός σταμάτησε να μεταδίδεται, αλλά το goup στο facebook συνεχίζει έως σήμερα.


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Θανάση Στέφωση για τις πολύτιμες πληροφορίες που παρείχε στο Ελληνικό Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας, καθώς και τον Παναγιώτη Χάλαρη, γιό του Νικόλαου Χάλαρη, για τις σπάνιες φωτογραφίες αρχείου. 


Νίκος Χάλαρης ιδιοκτήτης του Junior;s TV

Ο Νίκος Χάλαρης, ιδιοκτήτης του Junior;s TV σε μια πτήση...

Παρακαλούμε εάν διαθέτετε περισσότερες πληροφορίες ή διορθώσεις σε ιστορικές αναφορές, βίντεο και φωτογραφίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας στο 6938737257 ή στο info@outletvideo.com